Se billeder
Tilbage til forsiden

Chili dyrkning      

Chili er et vidunderligt krydderi, når man ved, hvad det er man har med at gøre. Chili skal anvendes i maden med respekt, i hvert fald når man bruger de lidt stærkere typer som Jalapeno, Toftegårds citronchili eller Habanero, det er de 3 typer, jeg vil skrive om på denne side.

Hvis man selv vil så sine chili planter skal man tidlig i gang, februar, marts, man sætter dem til spiring i en sydvendt vindueskarm med 3-4 frø i hver potte. Når de er kommet op og har gode kimblade, planter man dem ud i hver sin potte, det skal foregå ved stuetemperatur 20 grader. Det bedste er at sætte grolys op over dem, ellers kan de blive meget lange af lysmangel. Når planterne er blevet lidt større begynder man at gøde, ikke for kraftigt, hellere lidt hver gang man vander end kraftig gødskning en gang om ugen. Frøene kan købes gennem frøfimaet Frøposen, se link på forsiden.

Når planterne er ca. 10 cm. store med en 3-4 blade over kimbladet, er det endnu engang tid til at potte om. I midten af april sættes de ud i drivhuset, vinterhaven eller kanappen, der skal være godt med lys til planterne nu. Nattemperaturen må ikke komme under 10 grader, og dag temperaturen skal helst ligge på 20 grader. Det er vigtigt, at man stadig gøder mildt men hver gang og potter om i takt med at planten gror. I maj passer det med at man skal plante om til en 5 l. potte, det er også nu planten begynder at blomstre. Hvis man vil springe de første afsnit over, kan man købe unge planter af god kvalitet hos Toftegård gartneri, se link på forsiden.

De første 5-10 blomster kniber man af selvom det virker grusomt, men gør man det ikke, bruger planten alle sine kræfter på at få de første blomster i frugt, hvis man kniber dem af udvikler planten mange blomster i stedet, mange blomster = mange frugter. I juni planter man om til en 10 l. potte hvis man vil have en stor plante med mange frugter, man kan sagtens beholde planten i en 5 l.

I juli, august kan man sætte planterne ud på terrassen, det er planterne glade for og det er dekorativt med chiliplanter i stedet for blomster som man ikke kan spise, og så kan man jo altid blære sig lidt overfor sine gæster. Det er også nu man kan begynde at høste lidt til aftensmaden, de første frugter er ikke så stærke og har heller ikke megen aroma, men vent - det kommer.

I september, oktober skal planterne ind igen, det er også her den store høst foregår. Nu høster man mange chili, mange flere end man kan nå at bruge, det er nu man skal opbygge sit vinterforråd. Man kan tørre dem, sylte dem eller fryse dem, det sidste gør vi meget, det er nemt og hurtigt, man putter dem bare i en frysepose lige når man har høstet dem uden at skylle dem, for ellers fryser de sammen til en stor klump, man kan skylle dem, når de skal bruges. God fornøjelse!

Se billeder

Tilbage til forsiden